BUDGET COPY CAT | Baseball t-shirt met nummer | tutorial

Een keer in de zoveel tijd verschijnen er sportieve modecollecties op de catwalks en in de winkels: om ons eraan te herinneren dat mode niet altijd gelijk staat aan ‘dressing up‘. Vorig jaar waren er twee versies van het klassieke Amerikaanse baseballshirt populair op straat en de modeblogs: de ‘Team’ t-shirts  van LPD New York, met namen van topdesigners erop, en het ‘Number 86’ shirt van Topshop.

Topshop Number 86 tee LPD New York Team Margiela t-shirt

Rechts:Number 86 Tee van Topshop, links de Team Margiela van LPD New York
(foto’s: lyst.com / lpd-newyork.com/)

Het shirt van Topshop is volgens mij niet meer te koop, maar koste ongeveer $30. De Team-t-shirts van LPD New York zijn voor minimaal $85 nog wel verkrijgbaar in diverse kleuren, maar ook als trui en er zijn zelfs nog een paar parka’s. Maar wat als je een andere naam of een ander getal erop zou willen hebben? Een andere kleur?
Of gewoon wat geld wil besparen? Dan maak je ‘m natuurlijk zelf. Daarom deze 
Budget Copy Cat : het baseball/nummer t-shirt.

Photo1yeezy-001

De überstylish blogger Victoria Törnegren in een ‘Yeezy’ t-shirt van Imso.com
(foto: imnext.se/victoriatornegren)

Flex it

En het materiaal waarmee je ditvoor elkaar krijgt: flexfolie.
Flexfolie is alles waar je ooit over gedroomd hebt als je zelf t-shirts wil maken: niet duur en makkelijk in gebruik. Een vel ter grootte van een A4 kost hier bijvoorbeeld nog geen twee euro, en hier kun je ook grotere formaten vellen kopen. Het principe van flexfolie is dat je de letters/figuren uitsnijdt of knipt en op je kleding plakt door middel van hitte.

Je hebt nodig:

  • Flexfolie
  • Bakpapier
  • Strijkijzer
  • Hobbymesje of schaar
  • Printer om je sjabloon af te drukken
  • T-shirt

Je sjabloon

Het lettertype is het meest bepalend voor je shirt, gelukkig zijn er online een hoop oldschool letterypes te vinden die je gratis kunt gebruiken. Mijn favorieten van dafont.com (klik op de afbeelding om via dafont.com het lettertype te downloaden):

Old School United Font   dafont.com

Old School United

Mickey s School Font   dafont.com

Mickey’s School

Jersey M54 Font   dafont.com

Jersey M54

Brannboll Font   dafont.com

Brannboll

Uiteraard bepaal je zelf welke tekst of cijfers je op je t-shirt wil zetten en op welke plek. Anything goes. Op de Australische ASOS.com alleen al staan  drie verschillende varianten:

Baseball number t-shirts ASOS

Drie verschillende varianten van 1 concept
(foto’s:asos.com/au)

Print de tekst of cijfers uit op het gewenste formaat en knip ze uit. Als je voor de Topshop-look gaat: vergeet de stroken rond de mouwen en de onderkant niet. Leg ze daarna op de flexfolie, de flexfolie moet met de beschermlaag naar boven liggen en de plaklaag naar onderen.
Gebruik de uitgeprinte letters/cijfers als sjabloon door direct uit te snijden of om te trekken met potlood en daarna te knippen.
Er zijn ook prachtige snijmachines voor thuisgebruik te koop die dit nog makkelijker maken, ik heb bijvoorbeeld  de Silhouette Cameo op m’n verlanglijstje staan…

Aanbrengen van de folie

Als je een nieuw t-shirt gaat gebruiken zorg dat deze eerst is gewassen.
Strijk je shirt eerst voordat je de letters erop plakt. De hitte zorgt voor een betere hechting en het strijken zorgt ook dat je t-shirt helemaal vlak ligt.
Leg de uitgeknipte stukken folie dan met de beschermlaag naar boven op de juiste plek op je shirt en leg er een stuk bakpapier overheen. Druk met je strijkijzer op de stand voor wol (in ieder geval lager dan 180 graden of wat op sommige strijkijzers de katoenstand is) en zonder stoom gedurende 20-30 seconden op je folie. Niet heen en weer strijken dus, maar persen en je strijkijzer op één plek houden. Laat afkoelen en herhaal als je de eerste keer niet de hele letter of cijfer kon pakken. Verwijder daarna het beschermlaagje.
Zo ga je verder tot je alle onderdelen op je shirt hebt gestreken. Keer het shirt daarna binnenstebuiten en strijk de opgeplakte onderdelen vanaf de achterkant.

Afhankelijk van de folie die je hebt gekocht kunnen er nog specifieke instructies zijn, lees deze dus goed op de site waar je bestelt of vraag het in de winkel mocht je flexfolie in een hobbywinkel vinden. Voor kleding met flexfolie wassen geldt over het algemeen: niet heter dan 40 graden en niet in de droger.

Foutje?

Als je te hard perst of je strijkijzer te heet staat kunnen er bobbels ontstaan of de folie begint te smelten. Niet de bedoeling, dus test eerst het proces uit op een oud t-shirt met een klein stukje folie. Als je per ongeluk de folie verkeerd om hebt neergelegd en de folie is daarna aan je strijkijzer blijven plakken, geen paniek. Zo lang je strijkijzer nog heet is kun je de folie met een vochtige doek eraf vegen.
Als je folie niet goed gehecht is kun je opnieuw een stuk bakpapier over je letter/cijfer heenleggen en met je strijkijzer persen.

En dat is je zelfgemaakte baseball/number t-shirt. Of mini-jurk, wat jij wil.

Bisous Natasha Topshop Number 86 Tee white

Bisous Natasha
(foto:bisousnatasha.com)

Victoria Törnegren number 84 tee black

Victoria Törnegren
(foto: imnext.se/victoriatornegren)

Topshop Number 86 Tee

Natalie Liao
(foto: lookbook.nu)

Bekijk de andere Budget Copy Cats: Givenchy sandalen met studs ,  River Island Batman t-shirt dat je met transferpapier kunt maken of de Chanel vintage zonnebril met parels.

Advertenties

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s